Muistelemispäivän lautapeli

WAGGGSin 2015 vuodelle julkistama muistelemispäivän ohjelmaehdotus on rakennettu lautapelin ympärille.

Tälle sivulle on koottu johtajalle suunnatut peliohjeet ja alasivuilta löydät eri askeliin liittyvät tehtävät.

wtd

Pelin tarvikkeet:

 • Yksi tulostettu tai piirretty pelilauta (Pelilaudan löydät täältä!)
 • Yksi pelinappula jokaiselle pelaajalle tai joukkueelle (esimerkiksi aktiviteettimerkki)
 • Noppa, tai kuusi paperilappua, joissa on numerot 1-6, hatussa tai laatikossa, joista ne voi poimia
 • Kello tai kännykkä, jossa ajastin
 • Pelitarvikkeet, joita saatatte tarvita: lankakerä; yksi pitkä, lenkiksi sidottu köysi jokaiselle joukkueelle; huivi tai muu vastaava jokaiselle pelaajalle silmien sitomista varten; paperia, lyijykyniä ja värikyniä kaikille pelaajille; sakset; (vapaaehtoinen: kamera tai kännykkä, jolla voi ottaa kuvia, jokaiselle joukkueelle)
  • Aseta pelitarvikkeet laatikkoon lähelle peliä, jotta niitä ei tarvitse lähteä etsimään pelin aikana

 Pelin kulku:

 1. Ryhmä jaetaan joukkueisiin. Joukkueissa tulee olla enintään kuusi pelaajaa.
 2. Joukkue heittää noppaa (tai arpoo itselleen numeroidun paperinpalasen)
 3. Siirtäkää joukkueen nappulaa nopan silmäluvun verran eteenpäin pelilaudalla.
 4. Valitkaa ruudun kuvan mukaan oikea kategoria kysymyslistasta. Valitkaa seuraava tehtävä, jota ei ole tehty. Jos tehtävä on liian vaikea, voitte siirtyä seuraavaan, mutta olkaa valmiita haastamaan itsenne!
 5. Lukekaa tehtävä tai kysymys ääneen, jotta kaikki tietävät mitä tehdä. Joistakin kysymyksistä voi saada ylimääräisen nopanheiton seuraavalla vuorolla. Älkää unohtako heittää noppaa kahdesti seuraavalla vuorollanne ennen kuin valitsette seuraavan tehtävän!
 6. Antakaa noppa seuraavalle joukkueelle.
 7. Ensimmäinen joukkue, joka pääsee “End”-ruutuun ensimmäisenä nopan tasaluvulla voittaa. Sen jälkeen he auttavat muita joukkueita pääsemään maalin.

Huom! Pelissä on myös koko ryhmän aktiviteetteja. Tällöin tarkoitetaan kaikkia pelaajia, eli tehtävä ei ole tarkoitettu vain yhdelle joukkueelle.

Pelikategoriat (linkit vievät tehtäväsivulle):

wagggs2  Kahdeksas vuosituhattavoite

wagggs WAGGGS ja muistelemispäivä

wagggs4 Maailmankeskukset

wagggs3 Vuosituhattavoitteet

Ohjeet johtajalle:

Tämä peli on tarkoitettu pelattavaksi ryhmän kokoukseen. Sitä varten ei tarvita paljoa valmisteluita tai tarvikkeita. Peli pitäisi olla mahdollista pelata tunnissa, mutta varaa ylimääräistä aikaa, jos ryhmä on kovin iso tai haluaa tehdä ylimääräisiä tehtäviä. Peli toimii parhaiten ohjaajan kanssa, joka on tutustunut peliin aiemmin ja tietää, miten se toimii. Ohjaaja auttaa joukkueita keskittymään tehtävään, lukemaan kysymyksiä, pitämään silmällä aikaa ja laskemaan pisteitä. Tämä on erityisen hyödyllistä isojen ryhmien ja nuorempien lasten kanssa.

Ohjaajan tavoitteena on voimauttaa pelaajia. Anna nuorten ottaa johtoasema, jotta he voivat ohjata omaa oppimistaan. Yritä vetäytyä pelin johtamisesta, ja kannusta pelaajia tarttumaan toimeen, tekemään omat päätöksensä ja tukemaan toisiaan. Jopa hyvin nuoret lapset voivat tehdä päätöksiä tehtävistä ja harjoitella ryhmässä toimimista

Luethan kysymykset ennen peliä ja valitse etukäteen ryhmällesi sopivimmat tehtävät. Tehtävät ja kysymykset ovat hyvin eri tasoisia. Muistelemispäiväkysymykset on jaettu helppoihin ja vaikeihin osioihin, mutta muut kategoriat ovat sekoituksia. Jos jokin tehtävä vaikuttaa liian vaikealta, siirtykää suosiolla seuraavaan! Tehtäviä ja kysymyksiä saa muokata ryhmän tarpeisiin. Sinä tunnet ryhmäsi parhaiten, joten kunhan pelaajat tutustuvat muistelemispäivään ja vuosituhattavoitteisiin hauskanpidon ohessa, voit muuttaa tehtäviä tai keksiä uusia.

Jokaisen joukkuetehtävän tulisi kestää vain muutaman minuutin. Pidemmät ja haastavammat tehtävät ovat pääsääntöisesti koko ryhmälle. Jos joukkueilla ei ole tekemistä muiden tehdessä tehtävää, kannusta heitä tukemaan ja kannustamaan tehtävää suorittavaa joukkuetta.

Vuoden 2015 ohjelmapainotuksen materiaalin WAGGGSin materiaalin pohjalta on kääntänyt Pauliina Moilanen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *