Pelitehtävät – Kahdeksas vuosituhattavoite

Tällä sivulla käydään läpi pelilauden tehtävät liittyen kahdeksanteen vuosituhattavoitteeseen. Tehtävät on merkitty pelilaudalla seuraavalla kuviolla:

wagggs2

Tehtävät: Ryhmänjohtaja valitsee ryhmälle sopivan tehtävän alla olevista 15 tehtävästä.

1. FAKTA

Kehittyvien valtioiden pitää maksaa 25 euroa velkoina jokaista avustuksena saamaansa euroa kohden. Maa, jossa olette nyt, on ajautunut taloudelliseen kriisiin, eikä pysty maksamaan velkojaan. Menetätte seuraavan vuoronne.

 2. KAUPPAA VAI REILUA KAUPPAA?

Reilun kaupan tuotteet varmistavat, että viljelijät ja työntekijät saavat paremman hinnan tuotteistaan, että heillä on hyvät työolosuhteet, ja että ympäristöä, jossa he työskentelevät, suojellaan. Reilun kaupan tuotteesta tietää, että se on tuotettu ja myyty reilulla tavalla.

Keksittekö kolme eri Reilun kaupan tuotetta? Mistä tietää, saako jotain Reilun kaupan tuotteena vai ei? Jos osaatte vastata molempiin kysymyksiin, saatte ylimääräisen nopanheiton.

3. FAKTA

Lähes kolme miljardia ihmistä (40% maailman väestöstä) käyttää internettiä vuoden 2014 loppuun mennessä. Internet on juuri saapunut sinne, missä asutte, joten saatte ylimääräisen nopanheiton!

4. Koko ryhmälle: KUVIOKOMMUNIKAATIO

(tarvikkeet: lenkiksi sidottu pitkä köysi tai naru jokaiselle joukkueelle, sekä huivi tai jokin muu, jolla sitoa jokaisen pelaajan silmät)

 1. Jokainen joukkue asettaa köysilenkin kehäksi maahan ja asettuu sen ympärille seisomaan
 2. Sidottuaan silmänsä pelaajat kumartuvat alas ja nostavat sitten köyden rinnan korkeudelle
 3. Ohjaaja huutaa jonkun kuvion nimen (esim. neliö, kolmio, kuusikulmio, tähti, talo jne). Jokaisella joukkueella on minuutti aikaa muodostaa kuvio köyden avulla. Muistakaa pitää kaikki ryhmän jäsenet mukana!
 4. Minuutin jälkeen ohjaaja huutaa “seis!” Jokainen joukkue laskee köyden varovasti maahan säilyttäen lenkin muodon.
 5. Pelaajat ottavat siteen pois silmiltään ja tarkistavat työnsä jä

Joukkue, joka onnistui parhaiten, saa ylimääräisen nopanheiton.

5. FAKTA

Yhteistyö ei onnistu ilman rauhaa. Miljardi lasta elää kuitenkin konfliktialueilla. Heistä 300 miljoonaa on alle viisivuotiaita. Olette jumissa maassa, jossa on käynnissä konflikti. Menetätte seuraavan vuoronne.

 6. Koko ryhmälle: MUUTOSKUVIA

Tätä tehtävää varten tarvitaan kamera. Jos teillä ei ole kameraa, siirtykää seuraavaan tehtävään.

Monet hyväntekeväisyysjärjestöt käyttävät valokuvia tai videoita auttaessaan yksilöitä tai yhteisöjä kertomaan tarpeistaan ja elämästään. Jokaisella joukkueella on kolme minuuttia aikaa ottaa valokuva heille tärkeästä asiasta. Esitelkää kuvat toisillenne ja selittäkää, miksi se on teille tärkeä.

7. FAKTA

Potilaat kehittyvissä maissa tarvitsevat lääkkeitä siinä missä mekin, mutta lääkeyhtiöt eivät myy niitä kohtuullisilla hinnoilla, sillä ne eivät silloin yhtä paljon rahaa. Joukkueenne tarvitsee lääkkeitä, mutta ne ovat liian kalliita. Menetätte seuraavan vuoronne.

8. Koko ryhmälle: SYLIINISTUMINEN

o Seisokaa tiiviissä ympyrässä niin, että kaikkien olkapäät koskettavat.
o Kääntykää 90 astetta oikealle niin, että jokainen seisoo toisen selkää päin
o Laittakaa molemmat kädet edellä olevan olkapäille
o Laskekaa kolmeen, ja kolmannella kaikki istuvat hitaasti alas takana olevan ihmisen polville.
o Jos kaikki istuvat alas samaan aikaan, tuloksena pitäisi olla rinki, jossa kaikki istuvat toisensa sylissä!
o Jos rinki on tukeva, voitte yrittää kävellä eteenpäin samalla, kun istutte edellisen polvilla. Kaikkien pitää liikuttaa jalkojaan samaan tahtiin muiden kanssa.

 9. FAKTA

Useammalla ihmisellä maailmassa on kännykkä kuin vessa. Jos kellään joukkueessanne on kännykkä, saatte ylimääräisen heiton!

 10. Koko ryhmälle: PISIN JONO

Tavoitteenanne on muodostaa pisin mahdollinen jono päällänne olevista asioista. Ainoa ohje on: tee pisin mahdollinen jono.

OHJAAJALLE: Joukkueet yrittävät kilpailla keskenään jonojen pituudesta, mutta älä puutu tähän! Kun joukkueet ovat valmiita, sano vain, “Ei, tämä ei ole pisin jono, minkä voitte tehdä.” Joukkueiden pitää keksiä, että vain tekemällä yhteistyötä kaikkien kanssa voi tehdä pisimmän mahdollisen jonon.

 11. FAKTA:

Konfliktialueilla lasten on vaikeaa päästä kouluun. Vuonna 2013 28.5 miljoonaa lasta konfliktialueilla ei käynyt alakoulua. Asutte maassa, jossa on vaarallista mennä kouluun, sillä kapinallisjoukot ovat sulkeneet kaikki tiet. Menetätte seuraavan vuoron.

 12. Koko ryhmälle: BANAANIN HINTA

(tarvikkeet: sakset, kynä ja paperia)

 1. Jaa ryhmä uudestaan viiteen joukkueeseen (paitsi jos teillä on jo viisi joukkuetta!)
 2. Anna jokaiselle joukkueelle yksi näistä tehtävistä:
  • Maahantuonti- ja pakkausyritys
   • Yhtiönne kuljettaa banaanilaatikoita kylmätiloin varustetuissa laivoissa. Matka Karibialta Iso-Britanniaan vie noin kuusi päivää. Kun banaanit ovat Isossa-Britanniassa, järjestätte banaanien jatkokuljetuksen, vakuutuksen ja tullin. Banaanit sitten kypsytetää ja pakataan tehtaassanne.
   • Banaaneja kypsytetään noin viikon siihen tarkoitetuissa erityistiloissa, joissa on tasainen lämpö Tämän jälkeen ne lajitellaan koon mukaan. Jotkut punnitaan ja hinnoitellaan suoraan supermarkettien myytäväksi. Toiset pakataan uudestaan laatikoihin tukkumyyjälle.
  • Tukkuyritys
   • Otatte vastaan kypsät banaanilaatikot pakkausyritykseltä ja myytte ne eteenpäin erilaisiin kauppoihin.
  • Ruokakauppa
   • Myytte kypsät banaanit kuluttajalle. Banaanit on myytävä pian, ennen kuin niistä tulee ruskeita ja ylikypsiä.
  • Kasvattaja
   • Kasvatat banaaneja pienimuotoisesti. Istuttamisen jälkeen kestää yhdeksän kuukautta, ennen kuin banaanit ovat valmiita kerättävä Sillä välin sinun tulee suojella niitä säältä, tuholaisilta ja taudeilta. Suojamuovit, lannoitteet ja hyönteismyrkyt sinun tulee maksaa itse. Kun banaanisato on valmis, leikkaat ne puista isoilla machete-veitsillä ja pakkaat laatikoihin. Ajat ne sitten kuorma-autollasi satamaan.
  • Tuulensaariston Banaaninkasvattajat Oy
   • Olette uusi yritys, josta puolet on Tuulensaariston neljän valtion omistuksessa ja puolet saariston viljelijäjärjestöjen omistuksessa. Toimitte tärkeänä välittäjänä viljelijöiden ja muun maailman välissä. Tavoitteenanne on saada banaanit hyvään hintaan viljelijöiltä ja halvan kuljetushinnan. Ostatte tukkuerinä hyönteismyrkkyjä, lannotteita ja suojamuovia, ja myyt ne edelleen viljelijö Annatte neuvoja banaanin viljelyyn ja voitte auttaa viljelijöitä vakuutuksen hankinnassa.
 1. Piirrä paperille banaani, jonka näytät kaikille. Kerro, että se maksaa 30 senttiä.
 2. Pyydä jokaista joukkuetta päättämään kuinka ison osuuden 30 sentistä heidän tulisi saada työnsä Joukkueet voivat ottaa huomioon työn määrän, työn laadun ja työn kustannukset.
 3. Viiden minuutin pohdinnan jälkeen joukkueet kertovat hintansa. Kirjoita määrät banaaniin.
 4. Jos yhteissumma on enemmän kuin 30 senttiä, pyydä joukkueita neuvottelemaan keskenään, kunnes banaanin hinnaksi tulee tasan 30 senttiä.
 5. Pääsivätkö joukkueet samaan tulokseen todellisuuden kanssa? Piirrä oikeat suhteet banaanin mallin mukaan (ks. kuva alla)
 6. Keskustelkaa:
  1. Onko jako oikeudenmukainen?
  2. Miltä viljelijöistä tuntuu?
  3. Miten viljelijät voisivat saada paremman korvauksen?

Todellinen jakauma:

wagggs5

13. FAKTA

30% maailman nuorista on diginatiiveja. Tämä tarkoittaa sitä, että he ovat käyttäneet internettiä vähintään viisi vuotta. Muistatteko, milloin käytitte internettiä ensimmäisen kerran. Jos suurin osa joukkueesta on diginatiiveja, saatte ylimääräisen nopanheiton.

14. FAKTA:

Tiesitkö, että on valtioita, jotka käyttävät kuusi kertaa enemmän rahaa puolutusvoimiinsa kuin toisten valtioiden auttamiseen? Johditte kampanjaa, jossa kerrottiin, kuinka paljon vähemmän rahaa maassanne käytetään avustuksiin kuin puolustusvoimiin. Nyt teidät on kutsuttu puhumaan aiheesta televisioon. Saatte ylimääräisen nopanheiton!

15. UNELMATIIMI

Kuvitelkaa, että joukkueene voisi yhdistää voimansa kenen tahansa ihmisen tai minkä tahansa organisaation kanssa, ja tehdä yhdessä maailmasta parempi paikka. Kertokaa muulle ryhmälle kenet valitsisitte ja miksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *