Seikkailijoiden Miksi olen tällainen -aktiviteeteissa tutkitaan historiaa sekä tutustutaan kansanperinteeseen ja kotiseutuun. Lisäksi tutustutaan partiotapoihin ja partiotarinoihin. Näkökulma jakautuu kahteen teemaan: Perinteistä ja partiotavat.
Perinteistä
Historiantutkija-taitomerkki
- Tutki, millä tavoin vanhempiesi nuoruudessa elettiin. Valitse yksi vuosikymmen ja tutustu sen ajan koulunkäyntiin, pukeutumiseen, leikkeihin, opiskeluun, musiikkiin, elokuviin ja televisio-ohjelmiin.
- Selvitä, mihin eri jumaliin entisaikojen ihmiset uskoivat ja millä eri keinoilla jumalia palveltiin ja miten yritettiin saada hyviä saaliita.
- Tutustu vanhan kansan taru- ja satuolentoihin (menninkäisiin, keijuihin, maahisiin, tonttuihin ja peikkoihin) ja niihin liittyviin uskomuksiin.
- Valmista lauta- tai pirtanauhaa tai saunavihta eli -vasta.
- Valmista jotain perinneruokaa, kuten uunijuustoa, viiliä, karjalanpiirakoita, pettuleipää tai piimävelliä.
- Katso täältä kokousvinkki!
- Selvitä, mistä sukusi on lähtöisin ja mistä sukunimesi on saanut alkunsa, ja tee sukupuusi vähintään neljä sukupolvea taaksepäin.
- Etsi vanhoja sanontoja ja syitä niiden syntyyn.
- Lisävinkki: Pohtikaa mistä sanontojen alkuperä kertoo. Esimerkiksi hyviä sanontoja ovat: Köyhä kuin kirkonrotta (lähtöisin Ruotsista), pitää kynttiläänsä vakan alla (lähtöisin Raamatusta), Päivä on pulkassa (entisajan viljankasvatukseen), Mies se tulee räkänokastakin vaan ei tyhjän naurajasta (Kalevalainen runous)
- Kerää parantamis-, metsästys-, lapsionni- ja muita loitsuja.
- Vietä pikkujoulua, laskiaista, pääsiäistä tai muuta juhlaa siten kuin sitä vietettiin kotiseudullasi isovanhempienne lapsuudessa.
- Osallistu kotiseutuvisan suunnitteluun ja toteutukseen. Vetäkää visa esim. iltanuotiolla tai sudenpentujen tai samoajien kokouksessa.
Partiotavat
Tervetuloa-merkki:
Pohjoinen-ilmansuuntamerkki:
- Tutustu partiopiirisi historiaan
- Lippukunnan historia
- Lue vähintään kolme lukua tai lyhyttä tarinaa jostakin partiolaisista kertovasta kirjasta.